Verdwalen

VERDWALEN 2009

verdwalen1.jpg

Norm: verdwalen geeft de geest ruimte om te ontsnappen en stimuleert creativiteit.
Waarde: creativiteit is goed voor een mens en daarom moet een mens meer verdwalen.
Doel: een presentatie die verdwalen centraal stimuleert.
Middel: brainstormbijeenkomst dmv maaltijden.
Relaties: vier a vijf creatieve mensen

Verdwalen geeft de geest ruimte om te ontsnappen en stimuleert creativiteit. Sinds de Romeinen structureren we onze samenleving zoveel mogelijk. Ongestructureerde periode in de Middeleeuwen noemen we zelfs de “Dark Ages”. We hebben in het Westen als norm gekozen dat je overzicht moet hebben over je denken en handelen. Dat lijdt tot een over gestructureerde samenleving. Een samenleving waar intuïtie en onverwachte verbanden en handelingen steeds minder plaats hebben. De technologie in alle levensgebieden stimuleert ook steeds minder de intuïtie en creativiteit. Bovendien zijn we geland in een samenleving die zoveel mogelijk handelen wil verantwoorden en protocoliseren. Dat vraagt om vast omschreven routes en doelen en leidt tot vastgelegde uitkomsten.
De mens is niet geboren als onderwerp van een protocol maar is juist in staat om nieuwe ervaringen te koppelen en nieuwe verbanden te creëren. Dat kan op alle vlakken: in kunst, in bouwwerken, in relaties, in denken, in muziek, enz.

Creativiteit is daarom goed voor een mens. Om tot creativiteit te komen moet een omgeving geschapen worden die uitlokt tot creativiteit. Creativiteit kan alleen ontstaan als je afstand neemt van bestaande routes, systemen, denkwijzen en protocollen. Creativiteit ontstaat bovendien sneller wanneer meerdere mensen elkaar inspireren. In onze over gestructureerde samenleving moet je ruimte maken om los te komen van al die structuren. Daarom is het goed om weer te verdwalen. Om weer te ontdekken en nieuwe verbanden te kunnen leggen. Verdwalen activeert onze zintuigen en onze geest. Wanneer je verdwaald kom je even los van bestaande structuren en routes en moet je zoeken en speuren naar nieuwe mogelijkheden. Verdwalen kun je op straat, in een willekeurige omgeving, in virtuele werelden, tussen mensen en natuurlijk in je geest. Ontmoetingen met anderen tijdens het verdwalen activeren de speelsheid van mensen. Verdwalen is bij uitstek een middel om de creativiteit weer op te porren. We weten allemaal hoe spannend het was om als kind te verdwalen.

Om verdwalen weer als middel tot creativiteit te herwaarderen is het een goed plan om daarvoor een (theatrale) presentatie te maken. Deze presentatie kan door publiek beoordeeld, verafschuwt, geliefd en/ of als inspiratiebron gelden. Voor de makers is het een uitdaging om zelf te verdwalen tijdens het maken van een presentatie over verdwalen. De presentatie moet grote theatrale kracht hebben waarbij geen enkele vorm ongebruikt hoeft te zijn. Een theatrale presentatie betekent niet vanzelfsprekend een theaterstuk maar kan virtueel, intuïtief, schrijvend, dansend, of in welke vorm dan ook maar plaats vinden. Theatraal slaat wel op de wisselwerking met publiek. Er moet iets getoond en ervaren worden want we willen reactie.

Beer Boneschansker
Pierik l’Istelle

Uitvoering: ‘ergens in 2009’

Bron en Inspiratie:
www.arcam.nl
Aanklacht tegen gps- industrie wegens het aanzetten tot het afleren van dolen.
Museumnacht 1 november 2008
www.museumnacht.nl